Jumat, 08 Mei 2009
BAHAN-BAHAN:
150 gm tempe (lenyek kasar dan kukus 15 minit)
75 gm terung pipit
5 tangkai cili merah (hiris)
2 tangkai cili hijau (hiris)
15 tangkai cili padi
1 biji tomato (hiris)
1 tangkai daun bawang (hiris)
1 helai daun salam
1 batang serai (ketuk)
1 cm lengkuas
150 ml air
20 helai daun kemangi/selasih
BAHAN BUMBU:
4 ulas bawang merah (Tumbuk)
2 ulas bawang putih
1 tangkai cili merah
2 tangkai cili padi
1 cm kencur
1 cm halia
Garam dan gula merah
CARA MENYEDIAKAN:
1. Tumis bahan bumbu bersama daun salam, serai dan lengkuas hingga naik bau.
2. Masukkan cili dan tomato. Biarkan ia layu.
3. Masukkan tempe dan sedikit air. Biarkan airnya kering.
4. Kemudian masukkan terung pipit dan sedikit lagi air. Biarkan air kering dan terung masak.
5. Akhir sekali masukkan kemangi dan daun bawang.
sumber:
www.sajionline.com
Label: RESEP MASAKAN
0 komentar:
Posting Komentar