Jumat, 08 Mei 2009

Apam Belanda


BAHAN-BAHAN:

250 ml susu cair

150 gm tepung gandum

50 gm tepung jagung

40 gm gula halus

Secubit garam

1 sudu kecil yis

2 biji telur

60 gm mentega (cair)



BAHAN ISIAN:

Cip coklat



CARA MENYEDIAKAN:

1. Satukan kesemua bahan dan gaul rata (kecuali susu dan telur).

2. Kosongkan bahagian tengahnya dan tuangkan susu dan pecahkan telur.

3. Uli rata hingga sebati. Rehat­kan doh selama sejam. Tutup dengan kain.

4. Kemudian tuangkan mentega cair dan uli rata semula.

5. Panaskan cetakan (kuih cara ataupun baulu) dengan mentega.

6. Sudukan adunan dan isikan cip coklat ataupun apa saja isian kegemaran anda.

7. Tuang sedikit lagi adunan agar ia menutupi isiannya.

8. Bakar dalam ketuhar atau bakar atas api seperti membakar kuih cara.

9. Bila ia mengembang dan ku­ning, angkat.



Sumber:
www.sajionline.com

0 komentar:

Posting Komentar

Template by:
Free Blog Templates